Faza grupelor Europa League s-a încheiat pentru echipele românești, cu Steaua în primăvara competiției și cu FC Vaslui eliminată în mod dureros după eșecul de la Zurich, în vreme ce Rapid a rezolvat conturile cu a doua competiție continetală încă dinaintea ultimelor două etape. De aceea, cinci concluzii pot fi trase după parcursul din Europa League al formațiilor românești. STEAUA ARE ANTRENOR CARE NU CEDEAZĂ‚ PRESIUNILOR PATRONULUI ȘI FANILOR După multă vreme, roș-albaștrii sunt așezați în teren de un om ale cărui idei sunt acceptate de patron și care beneficiază de o libertate în decizii pe care o mai avea doar Cosmin Olăroiu, coincidență sau nu, tehnicianul sub care Steaua a obținut cele mai mari performanțe din ultimii 10 ani. Ilie Stan dezlipește după fiecare joc câte puțin din eticheta de antrenor de echipe mici care îi fusese lipită până la numirea ca tehnician al lui Bourceanu și compania. A dat dovadă de inspirație în meciul cu Dinamo, când a ales să înceapă cu Nikolic și Rusescu în atac, deși patronul Gigi Becali îi sugerase că acest lucru nu ar fi indicat. Mutarea s-a dovedit câștigătoare, după care antrenorul a continuat să folosească aceeași formulă și în jocurile cu CFR Cluj și AEK Larnaca. Personalitatea lui Ilie Stan a fost evidențiată și de faptul că a ales să-l țină pe bancă pe Mihai Costea în meciul cu ciprioții, asta deși atacantul punctase decisiv în derby-ul cu CFR și o făcuse și contra lui Dinamo cu o etapă mai înainte. În plus, antrenorul Stelei simte jocul: imediat după ce AEK Larnaca a marcat golul egalizator, a identificat punctul slab, nigerianul Emeghara, și l-a înlocuit cu sârbul Martinovic, jucător pe care de asemenea l-a ținut pe bancă împotriva voinței suporterilor.
GIGI BECALI A CREAT ECHIPA, EL POATE STRICA TOTUL
Ilie Stan a calificat-o pe Steaua în primăvara europeană cu ajutorul unor jucători care, nu cu mult timp în urmă, erau puși de patron pe lista de transferuri din această iarnă. Rusescu și Nikolic au fost marcatorii din meciul cu Larnaca, iar succesul l-a făcut pe Gigi Becali să exclame că în faza viitoare o vrea pe Manchester United: „Mai fac 5 transferuri și trecem fără probleme de ei, îi spulberăm! Ei nu au putut să o bată pe Basel”. Exuberanța cu care patronul Stelei a obișnuit după victoriile echipei sale se poate transforma într-un mare dezavantaj în meciul pe care roș-albaștrii îl vor disputa în 16-imi. În cazul în care chiar va juca împotriva lui United, Steaua va avea pe lângă presiunea pusă de patron și handicapul faptului că va întâlni o echipă aflată în plin sezon, în vreme ce Rusescu ori Nikolic vor fi avut în picioare doar jocuri amicale disputate în stagiul de pregătire de la Larnaca :).
CU VICTORIA STELEI SPERĂ‚M ÎN CONTINUARE LA LIGĂ‚
România e în acest moment pe locul 22 în clasamentul coeficienților (cu 18,824 puncte), iar șansele de a mai urca în top în acest sezon sunt infime, însă doua sezoane de excepție ne-ar putea readuce locul de Champions League de care am beneficiat în ultimii ani. Fără punctele aduse de Steaua, Liga I s-ar fi clasat pe locul 28, în vecinătatea Ungariei, Finlandei sau a Georgiei, cu șanse extrem de mici de a mai scoate capul în Europa pentru câțiva ani. În clasamentul pe ultimii 5 ani, Steaua stă și mai bine, fiind echipa care a contribuit cel mai mult la coeficient. Roș albaștrii au adus în total 36.5 puncte, ceea ce reprezintă 32.30% din totalul punctelor strânse de echipele românești.
FC VASLUI ARE SUPER JUCĂ‚TORI, DAR NU ȘI MORAL DE ECHIPĂ‚ MARE
Echipa lui Viorel Hizo a depins doar de ea în meciul de la Zurich, o victorie fiindu-i suficientă pentru o calificare în primăvară, indiferent de ce avea să se întâmple pe Olimpio, între Lazio și Sporting. Nu s-a întâmplat așa, galben-verzii fiind învinși cu 2-0 și părăsind o competiție în care ar fi putut reuși mai mult, lucru demonstrat în partidele precedente. Momentul-cheie rămâne gestul necugetat al brazilianului Wesley de la Lisabona, lipsa atacantului fiind evidentă, culmea, tocmai în meciul decisiv cu FC Zurich, când vasluienii ar fi avut neapărată nevoie de principalul lor om de gol.
RAPID, DE LA PRINCIPALA FAVORITĂ‚ LA PRIMA ELIMINATĂ‚
Dacă la începutul competiției și mai ales după victoria din prima rundă de pe terenul lui Hapoel Tel Aviv păreau principalii favoriți dintre echipele românești la accederea în primăvara europeană, giuleștenii au clacat lamentabil în meciurile următoare. Practic, totul s-a încheiat după dubla cu Legia Varșovia, rapidiștii jucând ultimele două meciuri din grupă doar pentru palmares. Eșecul a fost cu atât mai surprinzător cu cât Răzvan Lucescu a utilizat o echipă cu mulți jucători experimentați în cupele europene, însă, o dată în plus, s-a demonstrat faptul că statutul de favorite nu le priește echipelor din România.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER